GK Quiz on States and Union Territories of India


India is a union of States. It’s a sovereign, secular and democratic republic with a parliamentary system of Authorities. The President is the de jure head of India, however the de facto govt authority lies with the Prime Minister of the nation. 

Take the under quiz on the States and Union Territories of India to spice up your preparation for varied authorities and aggressive examinations. 

Ques1- Which would be the first Indian state to have three capitals?

a. Andhra Pradesh
b. Uttarakhand
c. Jammu and Kashmir
d. Punjab

Ans: a

Clarification:

Andhra Pradesh would be the first Indian State to have three capitals– Vishakhapatnam (govt), Amaravati (legislative) and Kurnool (judicial).

Ques 2- What number of states are there in India?

a. 26
b. 28
c. 29
d. 27

Ans: b

Clarification:

There are 28 states in India. These are as follows– Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Chhattisgarh, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Maharashtra, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Odisha, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Tamil Nadu, Telangana, Tripura, Uttarakhand, Uttar Pradesh, and West Bengal.

Ques 3- What number of Union Territories are there in India?

a. 6
b. 8
c. 7
d. 9

Ans: b

Clarification:

There are eight Union Territories in India– Andaman and Nicobar Islands, Chandigarh, Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu, Delhi, Jammu and Kashmir, Ladakh, Lakshadweep, and Puducherry.  

Ques 4- Which Indian state is called ‘God’s Personal Nation’?

a. Jammu and Kashmir
b. Himachal Pradesh
c. Uttarakhand
d. Kerala

Ans: d

Clarification:

Kerala is called ‘God’s Personal Nation’ which was initially coined by Dr. Vipin Gopal which is broadly used to advertise tourism within the state. 

Ques 5- Which metropolis is the centre of India?

a. Nagpur
b. Bhopal
c. Raipur
d. Mumbai

Ans: a

Clarification:

Nagpur lies exactly on the centre of the nation with the Zero Mile Marker indicating the geographical centre of India. Additionally it is the winter capital of Maharashtra and can also be known as the ‘Tiger Capital of India’. 

Ques 6- Which of the next statements are right?

i. Chandigarh is the capital of each Punjab and Haryana.
ii. Rajasthan is the biggest state of India.
iii. Uttar Pradesh is essentially the most populous state of India.
iv. Kerala has the best literacy charge in India.

Select the proper choice:

a. Each (i) and (iv)
b. Each (ii) and (iii)
c. Not one of the above
d. All the above

Ans: d

Clarification:

Amid the reorganisation of Punjab in 1966, Chandigarh assumed the distinctive distinction of being the capital of each Punjab and Haryana, even because it was declared a union territory and was positioned beneath the direct management of the Central Authorities. 

By way of space, Rajasthan is the biggest state of India (space: 342,239 sq km).

As per the Census of India, Uttar Pradesh is essentially the most populous state in India.

Kerala has the best literacy charge in India (96.2%).

Ques 7- Taking space into consideration, which of the next are accurately matched?

i. Largest State- Uttar Pradesh
ii. Smallest State – Goa
iii. Largest UT – Delhi
iv. Smallest UT – Chandigarh
v. Largest District – Prayagraj
vi. Smallest District – Mahe 

Select the proper choice:

a. Each (iii) and (iv)
b. Solely (i)
c. Each (ii) and (vi)
d. All the above

Ans: c

Clarification:

Parameter State Space
Largest State Rajasthan 342,239 sq km
Smallest State Goa 3,702 sq km
 Largest UT Andaman & Nicobar Islands 8,249 sq km
Smallest UT Lakshadweep 32 sq km
Largest District Kutch 45,652 sq km
Smallest District Mahe 9 sq km

Ques 8- Hyderabad is the short-term capital of which state?

a. Telangana
b. Andhra Pradesh
c. Arunachal Pradesh
d. All the above

Ans: a

Clarification:

Hyderabad is the capital of Telangana and the short-term capital of Andhra Pradesh.

Ques 9- Union Territories (UT) had been launched in India through which yr?

a. 1949
b. 1950
c. 1956
d. 1960

Ans: c

Clarification:

The idea of Union Territory was first launched within the States Reorganisation Act, 1956. It refers to these territories which might be too small to be impartial or are too completely different (economically, culturally and geographically) to be merged with the encircling states or are financially weak or are politically unstable.

Ques 10- Match the next:

Union Territories Capitals
A. Andaman and Nicobar Islands i. Chandigarh
B. NCT of Delhi ii. Leh
C. Jammu and Kashmir iii. Port Blair
D.  Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu iv. Puducherry
E. Ladakh v. Srinagar (S), Jammu (W)
F. Lakshadweep vi. Delhi
G. Puducherry vii. Daman
H. Chandigarh viii. Kavaratti

Select right code:

a. A-vi, B-viii, C-v, D-i, E-ii, F-iv, G-iii, H-vii
b. A-viii, B-ii, C-i, D-vii, E-iii, F-iv, G-v, H-vi
c. A-i, B-ii, C-iii, D-iv, E-v, F- vi, G-vii, H-viii
d. A-iii, B-vi, C-v, D-vii, E-ii, F-viii, G-iv, H-i.

Ans: d

Clarification:

The capitals of the aforementioned Union Territories are as follows:

1- Andaman and Nicobar Islands
(Port Blair)

2- Chandigarh
(Chandigarh)

3- Dadra and Nagar Haveli and Daman & Diu
(Daman)

4- NCT of Delhi
(Delhi)

5- Jammu & Kashmir
(Srinagar-Summer time, Jammu-Winter)

6- Ladakh
(Leh)

7- Lakshadweep
(Kavaratti)

8- Puducherry
(Puducherry)

GK Quiz on First Modification of the Indian Structure



Supply hyperlink

Related Posts